Rasa nak makan masak tempoyak.Tengok ikan,yang ada ikan kembung,masih fresh lagi.Jadi aje ni,hari tu tengok kak jee sifu kita tu masak guna ikan ni la..pada kawan2 yang minta resepi tu,ada kat bawah ok:
BAHAN2:
5 ekor ikan kembung
1½ senduk tempoyak
4-5 batang cili api (ikut suka)
sedikit kunyit hidup
tomato dan timun (dipotong wedges)
2 hiris asam keping (kalau tempoyak dah masam tak payah letak)
daun kesom
bahan perasa (gula dan garam)
air secukupnya
CARA2:
Tumbuk cili padi dan kunyit hidup,masukkan dalam periuk dan tambahkan air.Masukkan tempoyak dan asam keping.biarkan seketika,kemudian masukkan ikan,timun dan daun kesom,tunggu sehingga mendidih.Akhir sekali,masukkan tomato dan bahan perasa..jangan biar terlalu lama,agak dah sebati terus tutup api.
5 ekor ikan kembung
1½ senduk tempoyak
4-5 batang cili api (ikut suka)
sedikit kunyit hidup
tomato dan timun (dipotong wedges)
2 hiris asam keping (kalau tempoyak dah masam tak payah letak)
daun kesom
bahan perasa (gula dan garam)
air secukupnya
CARA2:
Tumbuk cili padi dan kunyit hidup,masukkan dalam periuk dan tambahkan air.Masukkan tempoyak dan asam keping.biarkan seketika,kemudian masukkan ikan,timun dan daun kesom,tunggu sehingga mendidih.Akhir sekali,masukkan tomato dan bahan perasa..jangan biar terlalu lama,agak dah sebati terus tutup api.
sedapnyer! nyum! nyum!
ReplyDelete