JoiN Me HeRe..

Thursday, June 2, 2011

Blended Butter Cake (versi kukus)


Resepi lagi..nak letak banyak2 untuk rujukan keturunan akan datang.Mixer tak ada,tertinggal kat kedai (padahal mmg tak de) so cuba buat guna blender.Lega,kek menjadi dan tetap gebu (rasa dan teksturnya tak banyak beza pun dgn kek guna mixer) Sebelum tu nak bagitahu basic resepi ni,saya ambil daripada kak fida@myresipi.com (ejaannya mmg mcm tu) cuma saya ubah suai sikit2. Jom intai resepi...

Bahan-bahan ( loyang 8 inc. / 9 inc. )

  • 2 1/2 cawan tepung naik sendiri - diayak
  • 1 3/4 cawan gula halus (boleh kurangkan)
  • 250 g mentega - dicairkan
  • 1 1/4 cawan susu segar - dr peti sejuk
  • 1/2 cawan susu tepung (utk rasa lebih sedap)
  • 4 biji telur
  • 1 sudu esen vanilla

Cara-cara

  1. Masukkan kesemua bahan kecuali tepung dan esen ke dalam blender.Kisar hingga sebati dan gula larut.Tuangkan adunan ini ke dalam mangkuk.
  2. Masukkan tepung sedikit demi sedkit sambil kacau rata.Masukkan pula esen dan kacau lagi hingga sebati.
  3. Tuang adunan ke dalam loyang yang telah disapu mentega.
  4. Bakar pada suhu 160C selama 50 min-1 jam atau hingga masak (tp untuk kek kali ni i kukus je sbb ada beberapa teknikal problem).

note:kek kat atas tu dipotong waktu masih panas,tak sabar punya pasal,so tekstur dia nampak tak cantik..jadi jangan lupa tunggu sejuk dulu baru potong ye..

1 comment:

  1. salam.
    apa beza kukus dengan bakar kek.
    saya nak buat kek tapi oven rosak.
    baru nak belajar macam mana nak kukus kek

    ReplyDelete