Resepi lagi..nak letak banyak2 untuk rujukan keturunan akan datang.Mixer tak ada,tertinggal kat kedai (padahal mmg tak de) so cuba buat guna blender.Lega,kek menjadi dan tetap gebu (rasa dan teksturnya tak banyak beza pun dgn kek guna mixer) Sebelum tu nak bagitahu basic resepi ni,saya ambil daripada kak fida@myresipi.com (ejaannya mmg mcm tu) cuma saya ubah suai sikit2. Jom intai resepi...
Bahan-bahan ( loyang 8 inc. / 9 inc. )
- 2 1/2 cawan tepung naik sendiri - diayak
- 1 3/4 cawan gula halus (boleh kurangkan)
- 250 g mentega - dicairkan
- 1 1/4 cawan susu segar - dr peti sejuk
- 1/2 cawan susu tepung (utk rasa lebih sedap)
- 4 biji telur
- 1 sudu esen vanilla
Cara-cara
note:kek kat atas tu dipotong waktu masih panas,tak sabar punya pasal,so tekstur dia nampak tak cantik..jadi jangan lupa tunggu sejuk dulu baru potong ye..
salam.
ReplyDeleteapa beza kukus dengan bakar kek.
saya nak buat kek tapi oven rosak.
baru nak belajar macam mana nak kukus kek