Ramuan Laksa..
1 bungkus spaghetti (direbus + minyak masak 1 sudu besar)
Bahan A - (direbus dan dikisar - asingkan)
Ikan kembong + ikan parang
1 1/2 paket kecil udang kering 50gm
Bahan B (dikisar)
3 labu bawang besar
15 tangkai cili kering,
2 inci halia,lengkuas & kunyit hidup
Bahan C
2 batang serai (dititik-untuk tumis)
2 keping asam keping (masuk dlm kuah)
1 kotak santan pekat
1 paket kerisik
1 paket kecil rempah kari
3-4 ulas bawang putih
Bahan tabur…
limau kasturi belah 2 dan buang biji
timun diracik halus
taugeh
bawang besar (dihiris halus)
lada merah/lada hijau (dihiris)
Daun kesum / daun selasih,bunga kantan (diracik halus) - juga dimasukkan sedikit dalam kuah
Sambal Belacan
5-6 tangkai lada merah + 4 tangkai cili padi (merah)
Belacan melaka - 30 gram dibakar
1 biji bawang merah,garam,gula dan limau kasturi (perah airnya)
Untuk Kuah..
- Rebuskan ikan dan asingkan tulang dan kisar hingga halus bersama air rebusan dan udang kering.
- Tumis minyak dan masukkan serai yang diketuk bersama bahan B hingga wangi.
- Bila garing, masukkan bahan C dan kacau sebentar dalam 1 minit masukkan ikan & udang kering yang dikisar tadi.
- Masukkan santan pekat, kerisik diikuti dengan 2 mangkuk air (tambah jika kurang), masukkan asam keping,garam dan gula (boleh juga masukkan seketul kiub pati ayam).
- Masak sehingga kuah pekat dengan api perlahan selama lebih kurang 1 jam.
No comments:
Post a Comment